Lyckans smed

Jag har nog sagt det förut, men...

Världen är sådan att den är din att leva i. "In Soviet Russia, life lives you" skulle man kunna uttrycka det, i enlighet med sovjetfenomenet (varifrån det kommer vet jag inte), men du lever alltid ditt liv, och det spelar ingen roll vad som händer; det är upp till dig att antingen göra det bästa av det eller låta omständigheterna styra och ta konsekvenserna av det.

Jag träffade en konstnär som har valt att ägna sig åt smide. Hon har alltid gjort sådant som ingen annan har gjort förut, hon har gått emot strömmen och trotsat alla problem som då har uppstått. Hon valde att göra det hon ville göra - inte att önska att hon kunde göra det - och lyckades.

Saken är den att vill du göra något, så gör det. Ingen kommer att komma och säga till dig att nu är du musiker, konstnär, professionell fotbollsspelare, advokat, etc. - det finns förstås undantagsfall där människor har fötts till en oerhört privilegierad position, men för det mesta och för oss vanliga dödliga är livet mer eller mindre en kamp. Så välj den kamp som tar dig till det slutmål du vill nå, så når du dit. Välj vad du vill vara, och var det.

Visst har vi våra omständigheter att ta hänsyn till, men är du inte dummare än att du kan ta med dem i beräkningen när du gör ditt val så bör du lyckas. (Är din dröm att kunna flyga för egen maskin får du räkna med att kanske viga hela ditt liv, minst, åt att forska fram ett sätt att göra det, till exempel. Men tycker du att det är värt det skulle det kunna vara möjligt.)

Jag skall därför försöka... nej, jag skall sluta gnälla om att "det hade varit mycket lättare om..." och "jag önskar att jag hade...", och istället utgå ifrån det jag har för att bli den jag vill vara.

Jag må ha mina svagheter i min motivationsbrist, min lathet, min rädsla och min okunnighet (etcetera), men vad tjänar jag på att skylla på det? Ingenting! Det är dock motigt att göra valet - och vissa svårigheter är svårare än andra att ta sig förbi - så jag har full förståelse för er som inte gör det. Men ni får liksom skylla sig själva. Någon annan hjälper det i alla fall inte att skylla på.

"Lätt för dig att säga, som glider fram genom livet på en räkmacka" kanske du tänker. Men gräset blir inte grönare på din sida bara för att du gnäller om hur bortskämd grannen är med sin vattenspridare och sin konstgödsel, hur orättvist det än är. Strunta i så fall hellre i gräsmattan och titta på något vackrare istället.

Människor är väldigt bra på att stirra sig blinda på världsligheter, men livet är för kort för att inte levas!

Kommentarer
Postat av: Linn

Bra skrivet!

2009-07-24 @ 20:15:47
URL: http://pixie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0