Tre anledningar till varför traditionell konst gör sig bättre i den fysiska världen än den digitala (och varför den behövs)

1.

När man tittar på bilder på internet - speciellt när det är ett antal - så ger man dem oftast bara ett snabbt ögonkast, för att sedan klicka vidare till nästa. Det är svårt att orka, vilja eller hinna ta till sig varje bild till fullo, för det finns så mycket skräp på internet så man är van vid att behöva sålla bort det mesta; eftersom utrymmet är oändligt så sker inget vettigt selektivt urval. Och allt går snabbt.  Går du däremot på en utställning har konstnären medvetet valt ut bilder för en viss målgrupp eller ett visst sammanhang, för att göra det lättare för dig som betraktare att ta till sig konsten, och du får tid och utrymme att tänka och betrakta.

2.

När man tittar på fotografier på en datorskärm så påverkas kvalitén inte bara av hur bra kameran/fotografen är, utan också av hur bra din skärm är, hur färgerna är kalibrerade etc etc så en bild görs sällan rättvisa på en skärm. Framkallade fotografier eller original är en helt annan sak, där har konstnären själv kontroll över slutresultatet och han/hon kan själv i mycket större utsträckning styra vilken känsla bilden skall ge. I målningar kommer texturen fram bättre, och alla typer av bilder kan få en annan känsla beroende på rummet, ljuset etc.

3.

När du läser en text eller ser en bild, en föreställning eller vad som helst på datorn så är det oftast i ett sammanhang där just ditt verk inte ges något egentligt fokus. Det finns inte sällan tusentals andra bilder, texter och föreställningar ett enkelt klick bort, och man har oftast andra saker att göra, annat man kan göra som är så lockande att man inte till fullo koncentrerar sig på bilden, texten eller föreställningen i fråga. Dessutom har man så många valmöjligheter och är så van vid det snabba tempot att man ofta inte ens ger enskilda verk en ärlig chans, om de inte är helt fenomenala från början. Och det öppnar bara för en viss typ av känslor, en viss publik, en viss typ av konst. Det kan vara oerhört givande att tillåta sig själv att andas, ta sig tid att ta till sig ett konstverk och ge det en ärlig chans - både för sig själv och för konstnärens skull.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0