Diagnoser

Hur länge skall du ursäkta dig med att du har ADHD, och aldrig behöva satsa på vettiga rutiner, skolgång och jobb?

Hur länge skall du ursäkta dig med dina gener, och bara fortsätta gå upp i vikt och dra på dig en massa sjukdomar?

Hur länge skall du ursäkta dig med att du är deprimerad, och aldrig göra något för att förbättra din situation?

Hur länge skall du ursäkta dig med att du har dyslexi, och aldrig lära dig att ta till dig och kommunicera i skrift (och dessutom skapa hat på internet)?


Diagnoser är till för att identifiera och sätta namn på ett problem. Det är en förklaringsmodell, ett generaliserande av ett beteendemönster eller en funktion av något slag. Det är INTE en magisk ursäkt för allt som den på något sätt kan beröra. Åtminstone borde den inte vara det. Den borde fylla en funktion - att förklara och sätta ord på ett problem, så att det skall bli lättare att lösa det.

Du borde alltså inte säga: Jag har fetma i familjen. Därför är jag socialt inkompetent (blev mobbad i skolan) men det behöver jag inte göra något åt - för det är inte mitt fel - så alla andra måste anpassa sig till mig. Jag mår dessutom fysiskt och psykiskt dåligt, men det behöver jag inte heller göra något åt - för det är inte mitt fel - utan alla andra skall betala för min sjukvård.

Det du däremot borde säga är: Jag har fetma i familjen. Därför har jag hela livet varit överviktig och blivit mobbad i skolan, och har således sociala problem. Eftersom jag är medveten om detta problem - att jag är född med sämre förutsättningar för att hålla vikten än vissa andra, och att jag är uppväxt i en miljö som inte främjar det - men förstås vill undvika alla problem det medför ändå, så kommer jag att söka hjälp och kämpa extra mycket. Alla har något de är sämre på, men det är inget skäl att ge upp, och vill jag må bra är det mitt ansvar att se till att jag gör det. Att få veta att det är genetiskt är skönt, då det ger mig en bättre förståelse för varför det har varit som det varit förut, och bättre insikt i att jag bara måste lägga mer energi på förändring.


Hur länge skall människor uppmuntras (!!!) till att bete sig som offer för något som har existerat i alla tider, bara för att vi plötsligt satt ord på lärt oss mer om det, och därför borde kunna hantera det bättre?!

Kommentarer
Postat av: Ajju

Simpelt och insiktsfullt.

Värt att tänka på helt klart :)

2010-12-03 @ 20:33:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0