Minnen

Livet består av minnen. "Lev i nuet" säger man, men ett exakt "nu" är ingenting utan kontexten. Och våra framtidsplaner påverkas av vad vi vet - vad vi minns - sedan tidigare.

Vi vet redan att vi generellt minns vissa saker bättre än andra. Starka känslor sätter tydlig prägel och ju fler sinnen som är inblandade, desto bättre sätter det sig i hjärnan.

Vi väljer inte alla våra minnen. Ett trauma kommer att påverka dig hela livet, förmodligen negativt. Men du kan alltid välja att göra det bästa av situationen, av livet.

Faktum är att ett rikt liv är ett liv rikt på erfarenheter. Jag kan sitta och vara nostalgisk i timmar, och det kan vara fint nog. Men anledningen till att jag kan det är att jag någon gång har upplevt något, på riktigt, som påverkar mig känslomässigt. Jag kommer högst troligtvis inte om tio år vara nostalgisk över att jag satt och skrev på min blogg, tittade på samma avsnitt av en tv-serie för tredje gången, eller halvsov framför en dålig film. I vilket fall som helst är inte dessa upplevelser det jag vill skall prägla mitt liv - då vill jag hellre minnas livets intressantare resa genom verkligheten, med andra människor, intressanta samtal, spännande platser, utmaningar, nya lärdomar, insikter, kreativitet, relationer, kärlek, förtvivlan, saknad, lycka...

Jag har dessutom ganska dåligt minne, så jag borde göra vad jag kan för att händelserna verkligen skall fästa i mina synapser. Dvs, uppleva mycket, med intensinv sinnesnärvaro och svallande känslor.

Även om ensamheten, den inre världen, också kan vara nog så viktig att genomleva.

Kommentarer
Postat av: IR

Insiktsfullt =)

2010-08-08 @ 02:01:35
Postat av: namnlös

IR, du är nog den besökaren som jag är mest nyfiken på här i Hymnodiland. Du är också en favorit för mig då jag gillar dina resonemang och din egensinnade attityd.Om du inte har någonting emot det så skulle jag vilja att du kortfattat berättar för mig hur du känner/kände Petra i verkliga livet.Jag har tidigare antagit att du kände henne genom kyrkan i Jönköping, jag tror även att du är äldre än henne. Ungefär 25 till 30 år gammal, rätta mig hemskt gärna ifall jag är fel ute i mina antaganden.Som sagt, det vore väldigt roligt för mig om du berättade det där. Jag hoppas att du ger mig svar inom kort!(Förhoppningsvis passerar denna kommentaren även "hymnodispärren" och når dig snart.)2010-08-13 @ 01:07:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0