Konspirationsteorier

Det är fantastiskt med människor som törstar efter kunskap, som suger åt sig information som svampar suger åt sig vatten och som alltid vill ha mer. Underbart är det. Fenomenalt.

Problemet är att det finns väldigt mycket "vetenskap" och "information" som inte är riktigt vetenskaplig. Som stammar ur ett sanningssökande på helt fel grunder.

Sanningen är objektiv. Vetenskapen skall vara neutral. Efterforskning av information bör aldrig ske i syfte att framställa något i en viss dager. Det är VÄLDIGT LÄTT att vinkla allt, precis allt, och få vad som helst trovärdigt. Precis vad som helst. Är vad som helst sant? Nej. Bör man därför tro på all trovärdig information man hör? Nej! Bör man anta att allt man själv tror är sant och att allt stöd man hittar för sina teorier därför måste göra dem ännu sannare? NEJ!

Ja, jag vet, det är jätteintressant att titta på dokumentärer som visar världen i ett helt nytt ljus och ger chockerande bevis för saker du hela tiden anat. Som ger dig en känsla av att det finns ett samband mellan händelser, en osynlig kraft, en gemensam fiende, ett gemensamt mål, en hemlighet som avslöjats bara för dig... eller som dunkar dig i ryggen för dina egna misstankar så att du kan känna att "hah, jag tänkte väl det, vad insiktsfull jag är, och vad lurade alla andra är".

Men detta är också i många fall syftet, det enda syftet, med dessa dokumentärer, artiklar, böcker, gud vet vad. Det finns väldigt många "forskare" som letar efter konspirationer - eller vad de nu letar efter - och som effektivt lyckas "bevisa" för dig att de har rätt. Det handlar då inte om sant eller falskt längre, det handlar om retorik. Om skådespeleri och dikt och förbannad lögn. Även om de själva tror på det de hävdar är sant betyder det inte att de har använt en tillförlitlig vetenskaplig metod för att hitta och framställa sitt material. De är helt enkelt inte tillräckligt självkritiska utan vill bara hitta och ge dig ett enkelt svar.

Vet du vad det liknar? Religion. Så du kan ju fråga dig om det du letar efter i ditt sanningssökande faktiskt är sanning, eller om du bara vill ha något fantastiskt att tro på.

Kommentarer
Postat av: IR

Emellertid måste man ju se upp för att vara överdrivet kritisk också. Rimligen bör man inte vara så Jantelagspräglad att man inte kan se stöd för sina egna hypoteser. Ty det är vad vetenskap är - teser och hypoteser, falsifiering och prövning. Inte absolut sanning. Sanningen är objektiv, men vetenskapen är tesbaserad av en anledning.

2011-02-11 @ 03:33:30
Postat av: oRka

Jo visst, men nu råkar vilseledande och falsk information vara långt ifrån begränsad till konspirationsteorier. Slå upp en dagstidning eller en skolbok eller hör en politiker tala och den vardagliga hjärntvätten finns där svart på vitt för den fritänkande individen.Oavsett om konspirationsteoretiker grundar sina påståenden i uppdiktad fiktion eller långsökta kopplingar och slutsatser är de och deras anhängare ändå ofta mer jordnära än de flesta andra av den industriförslavade massan eftersom de synar en illusion med en annan medan folk i överlag inte vill (eller kan) veta av någon över huvud taget.Sanning är subjektiv, vetskap är dårskap.

2011-02-15 @ 09:08:26
URL: http://anhedoni.be
Postat av: Tommy

Lathet. Det är varför konspirationsteorier fortsätter att existera. De flesta i vårt samhälle idag bryr sig inte om hur mycket fakta som ligger bakom ett påstående.De accepterar allt som matas till dom så länge det inte går emot någon ställning de redan håller. De vill inte förändras.De som tror på WTC konspirationen är oftast(alltid?) liberala som redan hade något emot hur bush styrde landet.De som accepterar Sverigedemokraternas förvridning av fakta är oftast personer som redan är rasister.De förnekar all fakta vi fått om jordens ålder och istället säger att den är 6000 år gammal, och att dinosaurie fossiler var placerade här av gud. Är oftast redan starkt religiösa.Fler människor måste kolla mer på fakta innan de tar ett beslut."Faith is the great cop-out, the great excuse to evade the need to think and evaluate evidence. Faith is belief in spite of, even perhaps because of, the lack of evidence." - Richard Dawkins"We should be open-minded, but not so open-minded that our brain falls out." - Richard Dawkins

2011-02-19 @ 23:33:10
URL: http://ngtannat.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0