Facebook

Det verkar finnas tre grupper av människor.
1. Facebook? Ja det spelar väl ingen roll.
2. Facebook är jättebra!
3. Jag hatar Facebook.

Eftersom jag tillhör den tredje skall jag inaktivera mitt konto. Det här är varför.

Facebook erbjuder lättillgänglig kommunikation.
Vilket gör att vi blir lata, distanserade och kommunikationen blir ytligare. Människor väljer alltid minsta motståndets väg att gå och med facebook har vi glömt bort att man kan höra av sig till någon personligen. När blev det så svårt?

Facebook ger dig en chans att låta alla se vad du har för viktigt att säga.
Newsflash: allt du har att säga är inte viktigt, och framför allt är det inte viktigt för alla andra. Det finns till en viktig poäng med att bevara en personlig kommunikation, och det är att du kan anpassa innehållet efter sällskapet. Visst vill du kanske berätta för världen hur lycklig du är över din nya pojkvän, men tro mig, 90% av dina facebookkompisar kommer inte att bry sig över huvud taget. Att du ändå kan säga det - och det åtminstone utåt sett ser ut som om du säger det till en massa människor som utåt sett är dina "vänner" - invaggar dig i en känsla av oantastlighet, av makt, av att ditt liv är jätteintressant och viktigt. Vilket i sin tur göder din egocentrism.

Facebook ger dig friheten att uttrycka dina tankar och åsikter.
Vad hände med integriteten? Finns det kanske en poäng med att inte säga allt man kommer att tänka på till precis vem som helst? Ja, jag vet att alla inte har "vem som helst" på sina vännerlistor, men de allra flesta har väldigt olika typer av relationer som de umgås med på olika sätt. Jag skulle aldrig sitta och berätta hemligheter för mina vänner i mina föräldrars sällskap, men ändå är det precis vad facebook får människor att göra. Så fort du skrivit något kan vem som helst se det. Du blir inte bara egocentrisk, du tappar även all självrespekt, taktfullhet, social kompetens.

Facebook ger dig möjligheten att hålla kontakten med gamla vänner.
Vilket skapar en falsk tro att du måste komma ihåg att bli vän med varenda människa du någonsin känt/jobbat med/sprungit på på en fest. Och framför allt att du måste veta vad de gör, var de är, hur långt de har kommit i livet. Jag tror knappast att du skulle lida av att inte ha någon kontakt alls med den där tjejen du gick i mellanstadiet med. Eller den där killen som du egentligen inte tyckte var så snygg på krogen i fredags. Eller att du vill veta vad din mormor gör varje dag.

Facebook knyter samman människor över hela världen.
Vilket ger en falsk bild av att du borde. Hela facebook är utformat så; det heter inte "ytliga bekanta" - det heter "vänner". Du får möjligheten att "gilla" saker, och alla andra kan se vad du gillar och ni kan glädjas åt att ni gillar det gemensamt (och "ogilla" finns inte - det ger ett negativt intryck för alla parter). Att ha vänner blir en hetsjakt, att få så många människor som möjligt att se dina tankar, visa intresse för ditt privatliv, gilla allt du gör... finns det något som påminner om det kanske? Justja, reklam. Internet har gjort människan, den enskilde individen, till en produkt som måste säljas, och även du själv tappar till slut bort ditt eget värde. Därför försöker du ha kontakt med så många som möjligt utan att du egentligen bryr dig om vilka du själv trivs med. Därför struntar du i din egen integritet och spyr ur dig ditt inre för att uppröra eller få uppskattning - inte som vän, som individ, utan som ett intressant objekt. Till slut formar du även "ditt inre" efter vad många tycks uppskatta, istället för att inse att det inte spelar någon jävla roll om någon trycker "gilla" eller inte, eller ens läser vad du skriver.

Bloggarna är ett ännu värre exempel på detta, men inte alla bloggar - bara fenomenet, bilden de ger av att du KAN nå ut och därför också borde. Når du ut till tillräckligt många blir du belönad och du kan använda din blogg som reklampelare. Fantastiskt.


Facebook står för så mycket som jag föraktar hos mänskligheten.


Facebook skapar lathet, egocentrism, megalomani, tomma relationer, brist på integritet och individualitet, krossar totalt vett och ettikett, ger en skev världsbild...

Ja jag generaliserar. Ja jag kanske bara är bitter för att jag inte orkar se alla mina "vänner" statusuppdatera om hur jävla glada de är hela tiden. Ja jag vet att man kan välja sina egna vänner, anpassa sitt newsfeed, inte måste falla in i samma spår som alla andra, et cetera. Men det ovanstående är inget jag har hittat på, och även om det bara sker i en liten skala för väldigt många så är människan funtad så att hon påverkas av sin omgivning och av hur saker och ting framställs. Och facebook påverkar väldigt många på det här sättet.

Därför väljer jag att inte bara anpassa mitt eget användande, utan att ta avstånd och inaktivera mitt konto. Jag gör det säkert till stor del för att bevisa något för mig själv. För att inte bara vara ord utan även handling. För att ge en symbolisk stuns bakom mina ord, även om det kanske bara är tillfälligt. Men om inte annat skulle jag ju vara en hycklare om jag uppdaterade min status med "jag hatar facebook", på facebook, utan att göra något åt det.

Kommentarer
Postat av: Ajju

Haha, jag log mest genom hela texten. Ärligheten/bitterheten eller båda kombinerat var mysigt att läsa.Dock påminner mig slutet lite om stolthet, att du måste bara för att visa, visa för andra/dig själv?

2011-01-02 @ 16:14:36
Postat av: Anonym

Bra skrivet,

egentligen stämmer det mesta av det här in på internet överhuvudtaget.

så egentligen borde du ta bort internet också

2011-01-02 @ 20:06:54
Postat av: IR

Jag ser inga problem med att H. visar stolthet här. Stoltheten är befogad. Var stolt, du som står emot normernas förtryck och har insett att den rådande hegemonin är fördärvlig.

2011-01-02 @ 20:12:03
Postat av: IR

Internet kan dock användas för saklig och vederhäftig informationsspridning också, men nog passar det in på "bloggande", "twittrande" och dylika fenomen.

2011-01-02 @ 20:15:50
Postat av: Ajju

Oj, tolkades jag som jag ansåg att det vore fel IR? (Nu kanske jag övertolkar dig)Min fråga var enbart av nyfikenhet :)

2011-01-04 @ 01:51:38
Postat av: rebecka

Man kan radera sitt konto! Då inaktiveras det i två veckor sedan raderas det. Fast det kanske du visste?

2011-01-13 @ 20:17:44
URL: http://rbxa.co.nr

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0