Hårdhänt politik

Idag skrivs det om att i Stockholm vill man ha hårdare regler mot tiggeri. Reva-projektet har fått massiv kritik men polisen har redan fått sina direktiv och fortsätter att följa dem. EU-länder börjar dra öronen åt sig, Storbrittanien vill dra sig ur helt, för ingen vill hjälpa idioterna som slösat bort sin ekonomi.

Om vi någonsin satt i samma båt, så gör vi det inte längre.
 
Det har lagts fram en rad goda skäl till varför man gör som man gör, och det finns säkert ännu godare skäl som vi inte känner till eller förstår. Men för mig ser det bara ut som om man försöker lösa ett i första hand socioekonomiskt problem genom att fördöma socioekonomiska problem. Man försöker bota cancer genom att ge cancerpatienter en utskällning. Och sedan skylla på enskilda patienter för att cancern inte är utrotad.
 
 
Ekonomin vi har idag är dålig världen över, Sverige.

Grekland och Cypern har inte plötsligt ramlat ner i den ekonomiska toaletten för att de är giriga och slösaktiga; de har ramlat ner i den på grund av ett system som har ätit upp sig självt. Invandrare är inte kriminella för att det bara är Svenskar som har heder och moral - de blir kriminella av samma skäl som svenskar blir kriminella. Fattigdom. Utsatthet. Sociala orättvisor. Och om en tiggare egentligen är en organiserad tiggare beror det nog inte på att han tjänar så mycket bättre på det än på det där jobbet på ICA han blev erbjuden i förra veckan. Det beror nog på att ICA inte vill ha honom, och socialen har sagt åt honom att har du ingen adress så får du ingen hjälp.
 
Kanske är det nödvändigt att ta i med hårdhandskarna ibland, och kanske är det så att ett gott samvete är en lyx som politikerna idag inte har råd med. Men vi vill alltid tro att vi är bättre än alla andra, och det är vi inte. Det är lätt att skylla på dem som är svagare än vi, men det finns en ganska stor risk att vi kommer att bli lika svaga.
 
Jag är en svensk medborgare, en dotter till svenska medborgare, jag har ett svenskt efternamn och svenska ögon. Jag har svenska pengar och ett svenskt jobb, svenska grannar och en svensk vardag. Det gör inte att jag är skyddad från alla problem som kan drabba världen för all framtid. Och det är absurt att tro att det skulle hjälpa att försöka återgå till det samhälle som var för hundra år sedan. Det går inte. Eftersom vi inte lever för hundra år sedan.
 
När det ekonomiska systemet går sönder ytterligare kommer det inte att vara enskilda länder som får det svårt - alla länder kommer att få det svårt. De med resurser kommer att suga åt sig ännu mer resurser, och de utan kommer att få skulden för att det blev som det blev. När resurserna tar slut kommer de sociala skyddsnäten stramas åt, jobben kommer att bli färre och klyftorna kommer att öka. Mycket. Även här.
 
När jag blir av med jobbet vill jag att det skall finnas ett socialt skyddsnät. Om resurserna inte räcker till för det, vill jag att det skall finnas annan hjälp att få. Jag vill att vi skall kunna hjälpa varandra upp ur krisen, inte trampa på varandra för att just jag åtminstone inte skall ha det sämre än du. Och faktum är att när jag sitter där på gatan för att det inte finns någon hjälp att få, så kommer jag nog inte att självdö; jag kommer förmodligen tigga.
Och om polisen - som aldrig ville hjälpa mig - kräver mig på pengar jag inte har för att jag försöker att inte svälta ihjäl; ja, då kommer jag nog att bli kriminell.
 
Det är svårt att riva upp ett ekonomiskt system och en levnadsstandard som i grunden är ohållbar. Det är lätt att skylla på någon annan när sprickorna börjar visa sig. Men försök se vari det verkliga problemet ligger. Snälla.
 

Kommentarer
Postat av: hatedeathdestruction

Tänkte bara kasta ut en grej du kanske skulle vilja blogga om och kritisera.

Det är en dejtingsida där man måste vara tillräckligt snygg för att få vara med. Världens bekräftelsejippo i princip.

http://www.beautifulpeople.com

Kanske något du skulle kunna bryta ner i framtiden, ifall du t.ex anser att det är moraliskt fel.

2013-04-12 @ 16:51:38
Postat av: hdd

Eller om du inte tycker det. Så kan du ju skapa en profil och bli bedömd. Du skulle få 100% positivt troligtvis!

2013-04-12 @ 18:25:26
Postat av: I.R.

Äntligen ett inlägg av dig vars åsikter jag helt delar! Du tycks ha förändrats en del på fem år.

2013-07-24 @ 19:25:40
Postat av: Aurvakur

"
När jag blir av med jobbet vill jag att det skall finnas ett socialt skyddsnät. Om resurserna inte räcker till för det, vill jag att det skall finnas annan hjälp att få. Jag vill att vi skall kunna hjälpa varandra upp ur krisen, inte trampa på varandra för att just jag åtminstone inte skall ha det sämre än du. "

Det kan du ju påstå hur mycket du vill. Jag visste vem jag ville snacka med när jag var institutionaliserad.

Men det var inte det samhället som fanns, menade du.

"världen är inte så". "Jag önskade världen skulle vara så".

Gör du inte alls, alldeles uppenbarligen. Hoppas ditt skyddsnät tar hand om dig.

/Uteliggare

2013-09-23 @ 03:10:40
Postat av: Anders

Vad hände med nationalismen?

Svar: Jag insåg att det handlar mer om politik än något annat. Och jag gillar inte det politiska klimatet i Sverige längre.
Petra

2014-01-11 @ 04:18:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0