Kaospolitik

Jag är inte ensam om att vara upprörd över det rådande politiska läget. Många är arga, och det finns många skäl till att vara arg.
 
Ett av skälen är konflikten mellan allianspartierna och de rödgröna. Det är tramsigt hur de talar med varandra och vägrar komma överens om samarbeten, och det får som följd att vi inte kommer någon vart i några frågor. Delvis beror det kanske på att ingen egentligen har haft en klar majoritet av väljarstödet - socialdemokraterna är största partiet, men deras förslag kan fällas av alliansen som totalt sett är större. Det blir något slags stillestånd där ingen blir riktigt nöjd och väljarna känner sig lurade.
 
Andra skäl till ilska är de mer globala problemen, som hur politiken förs i EU, transatlantiska handelsavtalet, den vacklande ekonomin, avlyssningshistorier, miljöhot, terrorism och Rysslands muskelflexande.
 
Dessutom har vi inhemska problem som vi inte är vana vid, som sjunkande skolresultat, privatiseringar som inte fungerar, statliga förlustaffärer, korrumperade politiker (vilket vi kanske alltid har haft, men inte alltid känt till), en sjukvård som inte har nog med resurser, poliser som inte klarar av att lösa brott (eller ens själva hålla sig till lagen), för få bostäder, för få dagisplatser, en äldrevård i vilken de äldre svälter ihjäl, pensionspengar som försvinner, för få jobb, för liten statskassa, för höga eller låga skatter beroende på vem man frågar, etc.
 
Men allt detta bleknar inför det faktum att stora delar av sveriges befolkning inte klarar av att sätta alltihop i perspektiv till vad som faktiskt händer i världen, vad statistik och forskning faktiskt säger, och vad som historiskt ALLTID HAR HÄNT när ett samhälle råkar ut för samma eller liknande probem.
 
Det finns inte en väldefinierad och lättidentifierad fiende
som det räcker att stoppa för att man skall kunna lösa alla problem.
 
Problemen som rör t ex ekonomin, när ekonomikrisen beror på hundratals andra faktorer och sverige som land inte kan påverka ens hälften av dem, beror inte på en sak, en grupp personer eller en kategori av människor, och har aldrig gjort. Det är väldigt lätt att falla för lögner som säger att det finns en sådan fiende (kommunister, terrorister, E-ämnen, Illuminati, Satan...), men även om det är effektivt att få med sig många människor med hjälp av förenklad skrämselpropaganda så är det inget vi tjänar på i längden. Eftersom skrämselpropagandan aldrig visar vad det egentliga problemet är.
 
Något som statsvetare och historiker däremot vet är att ett land alltid far illa av stora ekonomiska klyftor. Det är naturligtvis ett komplicerat problem att tackla, men mycket av det vi lider av idag skulle avhjälpas av att vi minskar de socioekonomiska problemen som stora delar av befolkningen lider av. Och vet vi vad som inte skapar minskade klyftor och bättre förutsättningar för de mest utsatta? Ja, fördomar och förtryck.
 
Jag pratar naturligtvis om sverigedemokraterna, för även om man bortser från järnrörsincidenter och verklighetsfrämmande retorik, så är det ett parti som ljuger för Sverige. De har inte bara fel, de hittar gång på gång på statistik som gång på gång bevisas vara felaktig, men trots det framhärdar de i sin politik.
 
De ljuger om hur stor invandring vi har, hur mycket pengar den kostar (när flera rapporter visar att vi faktiskt tjänar på den) och hur stor brottslighet den orsakar. De ljuger om sin politik, och röstar ner en budget de själva lovat sina väljare att stå för, för att kunna genomdriva den enda fråga de egentligen bryr sig om. De ljuger om att de värnar om demokrati när de håller riksdagen gisslan för att de 12,9% av sveriges befolkning som röstade på dem skall få sin vilja egenom gentemot de 87,1% som inte gjorde det.
 
Missförstå mig rätt, andra politiker ljuger också. Och sverigedemokraterna är knappast ensamma om att ha fel i sakfrågor eller ha våldsamma och lättlurade väljare. Och jag kan förstå att det är lätt att förtjusas av ett parti som vill tala om något som andra vägrar ta i med tång, som sätter sig på tvären i det ljumma käbbel vi tröttnat på hos våra politiker, som visar att de är missnöjda med hur saker och ting är.
 
Problemet är inte att de har fel, problemet är att de inte bryr sig om att de har fel, utan ångar på ändå. Det är väldigt praktiskt att säga att allt som inte är sant svenskt är ett potentiellt problem, för då kan man succesivt ändra gränsen för vad som är sant svenskt tills bara de man gillar passar in i definitionen. Och ett parti som står för detta, och dessutom tar lätt på våra demokratiska principer, kommer att bli farligt. Sådana partier har i alla tider varit farliga, inte bara för dem de vänder sig emot (även om det är illa nog), utan för hela landet.
 
Det blir bisarrt för mig att vuxna, bildade människor förleds så lätt av nostalgi över sina barndomsjular och midsommarstänger, när det är uppenbart att samhället idag inte ser likadant ut som det gjorde för bara tio år sedan, än mindre 40 eller 100 år sedan. Att en 60-åring har en annan bild av hur Sverige "alltid har varit" än en tonåring är ganska uppenbart, men det ignoreras helt eftersom man aldrig behöver definiera det. Sanningen är såklart att det inte går att definiera ett folk eller ett lands traditioner eftersom det alltid förändras, och det är naivt att tro att man skulle kunna stanna tiden på just den här geografiska ytan när resten av världen är i ständig förändring. Vad som är än mer naivt är att tro att allt skulle bli bättre om man gjorde det.
 
För några år sedan trodde jag att sverigedemokraterna hade en poäng. Sedan insåg jag vikten av källkritik och förstod att de hade fel. Då trodde jag att deras väljare bara blivit förledda, eller röstade på dem på grund av ett missnöje med andra politiker, att de i grund och botten inte tycker illa om invandrare utan bara såg vissa brister i den politik vi för.
 
I ljuset av den senaste tidens händelser måste jag dock säga att det verkar som om en tiondel (eller till och med en femtedel) av Sveriges befolkning är rasister. Antingen det, eller också är de så lättskrämda att de lyssnar på falsk skrämselpropaganda trots att det går emot deras egentliga åsikter. De är antingen villiga att skuldbelägga oskyldiga människor för att de ser fel ut, pratar fel eller kommer från fel plats, eller också är de villiga att tumma på sina principer om demokrati, mänskliga rättigheter och tolerans till fördel för att känna sig säkra - trots att de har fel. Samtidigt som de ställer sig bakom någon jävla tjomme som tar sig friheten att definiera vem du är, vilken nationalitet du tillhör och vilka traditioner du isåfall följer.
 
De väljer att ta ett Sverige som vi älskar, och göra om det till en kall och hård plats byggd på en mentalitet som svenskar i regel inte har, med traditioner som svenskar i regel inte följer, och invånare som i regel inte finns, där varken de faktiska invånarna eller rationalitet får plats. Det är landsförräderi.
 
Det gör mig arg.

Kommentarer
Postat av: hdd

Väldigt intressant inlägg. Det finns vissa punkter jag skulle vilja att du underströk dina källor på. Men jag vet att du inte har tid för den typen av fram-och-tillbaka argumentation. Men just vad gäller den politiska situationen i Sverige har jag ännu inte sett någon tänkare, skribent eller politiker kunna analysera på ett sätt jag kunnat hållit med om. Knappt ens mina egna synpunkter kan jag känna är bra lösningar eller analyser av problematiken. Men jag kan visa ett stycke du skrev som jag inte håller med om:

"De ljuger om hur stor invandring vi har, hur mycket pengar den kostar (när flera rapporter visar att vi faktiskt tjänar på den) och hur stor brottslighet den orsakar. De ljuger om sin politik, och röstar ner en budget de själva lovat sina väljare att stå för, för att kunna genomdriva den enda fråga de egentligen bryr sig om."

Jag anser inte att SD ljuger om Sveriges invandrings magnitud om än de svartmålar dess effekt och spendera tid att ge uppmärksamhet åt de goda saker invandring och multikulturalism har gett Sverige. Så vitt jag vet har Sverige Europas 3e största invandring strax efter Tyskland och Frankrike. Flyktingmigrationen är mycket större i de närliggande nationerna omkring Mellanöstern som exempelvis Libanon och Jordanien. Men ändå har Sverige ett väldigt stort antal inflyttande MENA (mellanöstern/nordafrika) flyktingar för ett Europeiskt land på 9 miljoner invånare. De senaste 4 åren tror jag vi har legat på ungefär 40.000-50.000 utländska immigranter (ej återvändande Svenskar inräknande). Medan vi detta året (2014) och kommande 3 år väntas ta emot mellan 200.000 och 400.000 flyktingar. Det är ett väldigt stort antal. Även om många människor flyttar till ett annat land än Sverige strax efter de flytt krigets fasor blir det nog ett stort antal kvarstående inflyttande från MENA länder under dessa 4 år. Hur ska vi integrera dessa människor om de har valfriheten att bo i områden där resten av befolkningen följer samma religion och liknande arabisk kultur? Enligt mig är detta tecken på en enklav. Inte multikulturalism. Om alla i ett område med 30.000 invånare mer eller mindre talar samma språk, följer samma religion (med diverse avgreningar etc Salafism, Sufism, Muwahaddism) och har samma arabiska kulturella värderingar. Varför skulle de vilja integrera sig in i vad de anser vara ett syndfullt, satanistiskt samhälle?

Det är ju så att de flesta invandrare till Sverige är fullt fungerande individer som söker jobb och trygghet precis som vem som helst. Men de islamiska enklaverna vi hittar i Rinkeby, Husby, Bergsjön och Tensta är allt annat än mångkulturella. De är homogena och främmande för den västerländska kulturen. Tyvärr hotas både poliser och brandmän som försöker stoppa kaoset ligistungarna skapar när de uppmanar till kravaller och bilbränder. Kanske värst drabbas de vanliga invandrarna som får sina bilar uppbrända, blir hotade varenda gång de ska gå ut genom sin ytterdörr och stoppade av dessa ligistgäng. Sveriges lagstiftning är så mesig att polisen inte får ta till ordentligt (och välbehövt) våld mot dessa snorungar. Så de härjar fritt och sabbar dessa områden och sprider ett dåligt rykte kring dem.

Det är ju så att många invandrare (speciellt kurder, assyrier (kristna syrier) och människor från kosovo) röstar och stöttar Sverigedemokraterna. Så SDs väljarbas är inte riktigt så svennebanan som man kanske först anat.

Men mycket riktigt är invandringen främst en ekonomisk fråga. Och jag tänkte poängtera det att Moderaterna t.ex. kan hävda att dem skapat 300.000 nya jobb (vilket många ligger i FAS 3) och att Sveriges befolkning är mer sysselsatt än förr. Men de nämner inte att Sverige har fått cirka 400.000 nya invånare sedan de började sin mandatperiod 2006. Så de förvränger fakta ganska mycket där och utelämnar viktiga element i ekvationen.

För mig handlar detta kommande valår precis som förra valåret om vad som är bäst för Sverige. Jag skiter i resten av världen eftersom jag endast bryr mig om vad som försiggår i min närmsta omkrets (på grund av min filosofiska läggnin

2014-12-19 @ 22:37:56
Postat av: hdd

(på grund av min filosofiska läggning.) Det är beklagerligt att människor massmördas och att barn halshöggs i Mellanöstern. Men samtidigt så har dessa problem härjat i Irak-Syrien regionen i tusentals år om än under olika diktaturer och kalifat. Hur länge ska vi i västvärlden leka barnvakt och reda upp problem som de själv skapar genom sin tribalism och aggressiva islamistiska tolkning? Brottsligheten kanske inte ökat så markant om man jämför globalt sett. Men brottens natur är faktiskt någonting främmande för Sverige. Gruppvåldtäkter och personrån i den magnitud vi ser idag är historiskt sett ett ganska nytillträtt problem. Det är till stor del importerat också. Hur många vita svenskar tror du ärligt talat behöver personråna människor? Till skillnad från vad vänsterfalangen hävdar så kan även vita Svenskar utsättas för hatbrott i form av planerade och fördomsfulla brott. Där kriminella invandrargäng specifikt väljer "svennar" för att de har mer pengar och för att vår kultur och beteendesätt avviker mer från deras ursprungliga. Man är naiv om man inte fattar att detta fenomen är ett faktum i många storstadsförorter. Oavsett hur mycket media och politiker försöker mörka det.

Jag tror mer på att se problemen pragmatiskt och ärligt utan att försöka vinna moraliska poäng genom marxism och feminism (vilket verkar vara etablissemangets norm i Sverige). Många invandrare hade säkert hållit med mig. Då många tvingas bo och kämpa sig fram i dessa dåliga samhällen varje dag. Det kommer aldrig Reinfeldt eller Löfven behöva göra då de bor i exklusivt vita och priviligierade områden som knappt tar emot flyktingar. De enda invandrare Löfven och Fridolin ser är på pizzan eller närlivsbutiken runt hörnet.

Sverige har många problem. Men att säga att invandringen för mer gott med sig än ont, och att säga att dessa kulturkrockar inte är mätbara effektmässigt i samhället är att göra invandrarna OCH de vita Svenskarna som bor där en enorm björntjänst. De flesta av dessa invandrare är ärliga och vill ta sig ur sin situation. Men vad hjälper det när regeringen inte ens vill hålla med om att det finns några integrationsproblem till att börja med... Människor blir desperata och SDs retorik känns mer och mer nära verkligheten. Oavsett om man är invandrare i förorten eller "Svenne".

2014-12-19 @ 22:50:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0