Styla dig till en bättre människa

Ibland blir man arg på saker man låtit passera förbi hundra gånger utan att reagera. Senaste tiden har det blivit en del slötittande på TV, och ett av programmen som jag brukar ignorera är:
 
Trinny och Susannah stylar om (X)

Det handlar om två kvinnor med "smak" som går runt och hittar kvinnor "utan smak" på diverse olika platser i världen (senast Norge, tror jag), för att rädda dem från deras uppenbart dåliga självförtroende och brist på stil.

För en kvinna som klär sig i cargobyxor och t-shirt, inte färgar håret varje månad och inte ägnar minst en halvtimme varje morgon åt att sminka sig, är ingen riktig kvinna. Och hon lider av det. Och behöver hjälp.

Jag kan förstå varför programidén är så tilltalande för kvinnor, och varför programledarna kanske faktiskt tycker att de gör något bra. Kulturellt har vi en tendens att se på kvinnor som den fula ankungen, där värdet ligger i att "du kan minsann också vara vacker", och när du väl är vacker, ja det är då du har nått upp till din fulla potential. (Betänk alla filmer där nördtjejen blir stylad till att bli den nya baldrottningen, Greasetjejen, prinsessan, Miss America, etc. Och det faktum att det i programmet Top Model bara finns kvinnor - om man bortser från fotograferna och domarna - trots att det finns manliga modeller.) 
 
Men, i den här kontexten är det väl bra att hjälpa tjejer att nå upp till de drömmar som ändå redan finns där.

ELLER?
 

För det första är skönhet subjektivt, och i det här samhället når inte ens supermodellerna upp till idealet (eftersom de bilder de poserar på blivit retuscherade in absurdum i nästan alla fall).

För det andra har i alla fall inte jag godkänt någon bestämmelse som säger att en kvinnas värde utgår ifrån hur högt andra skattar hennes utseende.

Det tragiska i de här programmen är inte i första hand att de existerar (mer om det senare), utan att programledana i många fall har rätt; skälet till att den mjukisbyxeklädda arbetartjejen står med armarna i kors och inte vågar köpa klänningar är att hon faktiskt har dåligt självförtroende, och upplever sig själv som otillräcklig i förhållande till det kvinnliga idealet. När hon så får hjälp att klä sig "som en kvinna" inser hon att "jag är ju också vacker" och BAM så mår hon bättre och orkar ta tag i sitt liv.

Men jag vill gråta lite.

Varför blir jag upprörd över det här? Allt det är är ju en kvinna som hjälper en annan kvinna att trivas med sig själv? Och att hon mår dåligt är ju faktiskt inte de andra kvinnornas fel, det är ju männen som skapat idealet? Eller?

Nä.

Om du har dåligt självförtroende för att du inte passar in i det kvinnliga idealet är det fucked upp. Inte för att du är för dålig på att sminka dig, utan för att det är absurt att en kvinnas självvärde skall utgå ifrån hur väl hon lyckas likna en väldigt speciell typ av kvinna (i det här fallet photoshopsupermodellen), oavsett hur de kvinnorna ser ut.

"Ja men nu är det så" kanske du säger "och då får man göra det bästa av det, kvinnorna i programmet blir ju faktiskt gladare."

ARGH.

Se på samhällstrukturerna som en boxningsmatch. För att "lyckas", och ha ett värde, måste du spöa Mike Tyson.

Programledaren närmar sig dig i ringen och ser att du tvekar.
"Hon är uppenbarligen inte säker på sig själv", säger hon.
"Det syns att hon inte tycker att hon är stark nog, men jag skall nog se till att hjälpa henne så att hon inser att hon har ett värde, som kvinna".

Vad gör då programledaren för att hjälpa dig i denna till att börja med absurda situation?
Hjälper hon dig att utveckla ditt självförtroende på ett relevant sätt, genom att träna muskelstyrka och boxningsteknik med dig, så att du i alla fall kan känna att du gjorde ditt bästa? Nej. Säger hon "vet du vad, det här är egentligen jättelöjligt, det finns inget värde i att spöa Mike Tyson. Där är dörren, gå ut och lev precis som du vill istället."?
Nej, hon ger dig en pistol.
 
Smink och styling gör dig starkare och mer självsäker på samma sätt som en pistol gör dig starkare och mer självsäker; utan den är du precis lika dålig på att slåss som förut. Det enda det enda smink gör, är att göra kvinnor beroende av smink.

När jag var femton och började sminka mig fick jag "bättre självförtroende", eftersom folk sade till mig att jag såg bra ut då, när de aldrig sade det annars. Så jag sminkade mig, och tyckte bättre om mig själv, men när jag tvättat bort sminket kände jag mig istället ännu mer osäker.
 

HUR ÄR DET BÄTTRE SJÄLVFÖRTROENDE?

I vilken värld har smink och styling en positiv effekt på kvinnors självförtroende, när många kvinnor är rädda för att visa sig osminkade för sin partner, gå osminkade till affären för att köpa mjölk, eller sitta i en skolbänk osminkad och läsa en bok?
 
Och det är på den här punkten som stylingprogram och de stackars kvinnorna som blir hjälpta till skönhet och acceptans faktiskt gör skada. Är det inte mycket bättre att istället för att bibehålla rådande samhällsstrukturer och ideal, och förstärka dem, ge kvinnor verktygen för att fucking ta sig ur det?

Det finns inget egenvärde i att ha en klänning som gör att brösten ser större ut medan midjan ser mindre ut, bara för att du råkar ha just bröst.

Det finns inget egenvärde i att ha mer markerade läppar, slätare hy, mörkare ögonfransar etc, för att du råkar ha två x-kromosomer.

Den enda fördelen du som kvinna har idag av att följa dessa normer, är att du blir mer accepterad och får mer uppskattning. Du får alltså fler poäng i det magiska spelet och en textrad som säger "nu har du lyckats i den sociala hierarkin, du ser bra ut (läs: liknar en photoshopsupermodell liite mer) och folk kommer att uppskatta dig för hur bra du är, som snygging". Det säger ingenting om ditt värde som person, vad du gör för din omgivning, hur bra du är på ditt jobb, hur väl du uppfostrar dina barn, hur intelligent du är, vilken humor du har, hur stark du är, hur framgångsrik du är PÅ NÅGOT ANNAT PLAN.

Ändå är det det vi tycker att kvinnor skall sträva efter.

Det ligger som en skugga över allt annat kvinnor gör, oavsett om du väljer att följa normen eller inte. Det är ett så irrelevant och dumt kriterie att döma en annan människa efter att jag inte vet vart jag skall ta vägen. Även i de fall en kvinna blir uppskattad för det hon faktiskt gör (istället för hur hon ser ut) så kommer hon att dömas delvis efter hur hon ser ut. Och i många fall kommer hon att porträtteras mer som en "snygg kvinna", än en framgångsrik individ.

Hävda inte att det är biologiskt. Att kvinnor är genetiskt programmerade att vilja ha mäns ytliga uppskattning, och att män är programmerade att bara se en kvinnas yttre. För det är inte som att vi - även om det nu skulle vara så - inte gör vårt bästa, som samhälle, för att förstärka detta ytterligare. Och proppar in en massa skönhetsideal och "du duger som du är - om du är populär och snygg" i barnfilmer och TV-program.

Och vet du vad? Det är inte männens fel. För det är jag, som sminkade mig, det är Trinny och Susannah, som uppmanar andra att göra det, och det är kvinnorna som tittar på programmet, som tillåter att det är som det är.

Kommentarer
Postat av: hatedeathdestruction

Du satte hammaren på spiken. Som vanligt!

Har börjat skriva lite rants och annat för att komma till bukt med min nihilism och misantropi. Det är ingenting jättenegativt, men om du skulle ha lust att läsa vore jag tacksam. Det handlar om att jag anser att dagens människor och media är för fega och veka. Att vi skyddar oss från vad jag anser är den råa och brutala sanningen som naturen innebär. Du får ursäkta diverse grammatiska fel och annat.

"Naturens Sanna Reflektion"

Att se döden i vitögat för vad den är intresserar mig. Man ser liksom i ett rovdjurs ögon när den dödar bytet hur övermäktigt den är sitt byte. Den där kalla, hänsynslösa blicken medan den biter/kramar livet ur bytet. Just den där dynamiken, gazellen/kaninen/musen är så försvarslös. Den har inga sätt att försvara sig mot sin överhet utan blir rent ut sagt totalt uppslukad av ondskefullheten som rovdjuret utövar. Naturen är hård som gjort bytet försvarslöst. Den kan bara ge upp och möta sitt våldsamma öde och död. Det är så jävla brutalt. Vi människor i vårt moderna samhälle, speciellt västvärlden verkar vilja skydda oss från den hemska verkligheten. Den där brutala sanningen. Med gullig/glättig/censurerad multimedia. Vi gillar gulliga kattbilder men ogillar den instinktiva råheten som finns i kattdjurets inre. Att leka, döda och äta små "gulliga" sorkar.

Det är lite som om vi har försvarsmekanismer som har byggts upp i vår moderna mentalitet. Att vi är för svaga för att hantera den råa verkligheten. Vi vill inte se naturens sanna reflektion. Som är hård, kall, brutal men ändå moraliskt neutral. Naturen gör ingen avskiljning mellan gott och ont. Den gör ingenting för att stoppa ondskan i sina spår, men gör heller inget för att hämma goda dygder. Jag kan se paralleller mellan "rovdjur vs offer"-dynamiken i vårt moderna samhälle också. Rik vs fattig. De rika till stor grad trycker ner och förnedrar de fattigare klasserna. Isolerar sig själva för att hålla sig själv säkra och som högst upp i matkedjan. Mobbare vs mobbad. Mobbaren har en maktposition och skrämmer iväg den fega neutrala skaran, och håller dem som är i lägre status i sina järnklor. Kanske till och med lyckas skrämma den "officiella överheten" som lärare och vuxna. Människor underkastar sig makten, vare sig den är god eller ond. Jag vet detta genom personlig erfarenhet efter att ha blivit mobbad. Jag vet människans sanna ansikte och feghet. Det är därför jag hatar den överpositiva och glättiga fasaden vi täcker över vår sanna natur med.

Vi är en brutal art som behandlar livsformer under oss skoningslöst.

Jag gillar sanningen och vill förse mig med så mycket som möjligt av den och aldrig mer vara ett lamm för vargarna att äta upp.

Svar: Det är nog sant. Det är få som vill erkänna hur lättstyrda vi är, att vem som helst påverkas av maktstrukturer. Men tänk också på att media målar upp en bild av verkligheten som inte är riktigt korrekt, även åt andra hållet. När media rapporterar om krig oftare tror vi att det är mer krig nu än någonsin, trots att krig är ovanligare nu än förr. Så vi låtsas att allt är fint och gulligt, men tror samtidigt att världen är hårdare och mer fruktansvärd än den är, att det finns fler mördare, våldtäktsmän, etc. Människor är djur, men det är lätt att glömma att vi som art faktiskt är väldigt bra på att sammarbeta och hjälpa andra också.Var försiktig med din neutralitet när du försöker roffa åt dig av sanningen. Det är lätt att påverkas av de egna fördomarna om vad sanningen faktiskt är.
Petra

2014-01-28 @ 03:41:39
Postat av: hatedeathdestruction

Mitt största problem med mänskligheten är mitt missnöje med hur vi som art gjort alldeles för snabba framsteg teknologiskt/kommunikativt. Men våra allmänna grundmoral och goda intellekt har inte riktigt hunnit ikapp de snabba förändringarna. Mer än någonsin kan jag känna hur människor runt omkring mig blivit mer och mer kyliga pga. exempelvis den dimension internet/mobiltelefoni gett människor. Den digitala världen lockar individen mer än den fysiska där andra människors sociala behov kan behöva den digitalt distraherades uppmärksamhet. Så negativa, hjärtlösa och evigt uttråkade vi blivit som art pga. de här teknologiska framstegen. Jag tycker att den nedåtgående spiralen bara snurrar fortare och fortare mot en moralisk avgrund. De negativa förändringarna har sugit in mig och gjort att jag beter mig på ett liknande sett som majoriteten av dagens befolkning gör - För att inte sticka ut för mycket. Jag har blivit alldeles för likt en anhängare till den här generationen ytliga och materialistiskt besatta generationen.

Du har rätt som vanligt vad gäller tvåsamheten som faktiskt består. Jag ser fortfarande genom en negativt befläckad lins pga. mina misslyckanden, dystra minnen och privata problem. Så jag ser väl lite det jag vill se också. Jag är egentligen medveten om att det finns andra som önskar att vi som art ska överträffa alla förväntningarna som vi har på oss som kollektiv. Att skapa en sann utopi. Men det finns så otroligt mycket arbete att göra för att nå det målet. Och vi är inte enade. Inte tillräckligt. Inte ens nära allvarligt talat. Jag funderar mycket på det. Om jag skulle kunna vara den individen som hade kunnat vända en hel generations hjärtan till vad som enligt mina principer och moraliska ståndpunkt vore en ljusare framtid. Om jag efter en tillräcklig mängd tid, arbete och analys skulle kunna hitta en lösning. En karta, en vägledning till en sann utopi. En rättvis värld där vi faktiskt kunde bli lyckliga i alla våra dagar. Allihop. Och även om lycka kommer från det inre så skulle jag ändå vilja göra om världen så att samhället för alla var så behjälpligt som möjligt för var man och kvinnas behov och intressen. Jag tror inte på Gud, men jag vill ändå tro att jag är satt på den här jorden av en mening. Att jag överlevt det jag överlevt som ett eldprov för att jag ska hitta inre styrka nog att kunna bidra till sann förändring i världen. Jag har inget intresse av att förbli en medioker slav till modern materialism. Jag vill använda mitt hjärta och min intelligens till att bidra till vad jag anser skulle vara en sann utopi. Och ändå undvika alla fällorna som finns på en väg till ett sådant ändamål. Negativa och ondskefulla saker som korruption, våld, manipulation och odemokratiska tillvägagångssätt. Om jag ska kunna bidra till vad jag tycker är en sann utopi måste jag göra det med bästa möjliga intentioner. Helt utan egoism och bara för att göra ett riktigt avstamp på mänskligheten som har potential att förändra vår kurs för gott.

Är vi verkligen bara djur? Jag slåss själv med mina instinkter på ett personligt plan. Jag vill att vi ska vara mer än bara slavar till våra instinkter. Men hur kan jag omvända människor och få folk att vilja bemästra sina instinkter om jag inte ens själv har bemästrat dem. Det går ju i det stora hela ut på att gå emot sin egna natur. Men det är vad jag anser människor ska vara. Istället för att vara yin-yang som just nu i vårt moderna samhälle alltför ofta tippar över på den ondskefulla halvan. Vill jag att människor ska vara 100% yin. Ett himmelrike på jorden (utan medföljande religiösa implikationer). Ingen smärta. Inga problem. Ingen ensamhet. Kollektiv glädje och lycka världen över.

Det vill jag ha.

2014-01-28 @ 17:46:38
Postat av: hatedeathdestruction

Jag har skrivit ännu ett "filosofiskt" inlägg. Jag finner detta att vara väldigt god katharsis. Får utlopp för det jag känner inombords i skrivandet. Men nästan ingen på min blogg kommenterar mina inlägg. Så jag vänder mig hit för att se din åsikt. Det vore intressant att se om du kommer stå bakom det jag skriver, motsätta dig det eller förbli neutral. Med tanke på din diplomatiska och rationella attityd vore det intressant att se om mina åsikter tilltalar dig eller upprör dig. Läs nedan om du vill:

"Funderingar kring ondska och mänsklighet"

"Liv på jorden för med sig dödlighet och brutalitet. Var det än finns biologiskt liv måste det finnas våld och barbariskt beteende. Jag har funderat mycket kring hur psykologin binds samman med de biologiska drifterna i levande varelser. Var det än finns människor måste det finnas potential för våld. Vi har det inom oss. Och även om majoriteten inte gör utlopp för det så har ändå den promillen som utövar våldet stor effekt på mänskligheten.

Jag funderade lite på hur jag själv har blivit mobbad. Och kom då på att egentligen var dessa individer som förgrep sig på mig och förödmjukade/våldförde sig på mig endast begränsade av sina egna samveten. Hade situationen varit tillräckligt upptrappad hade de nog även kunnat tänka sig att grovt misshandla och mörda mig. Och även inom mordaspekten hade de kunnat trappats upp i brutaliteten mot mig. Först kanske det hade börjat med lätt slag och sparkar mot mig, sedan rycktes en kniv fram. De skar mig ytligt först men började sedan hugga djupare i min kropp och lemmar. Tills en av mobbarna sa: "Vi skär av en av hans fingrar, mörda den här jäveln på vårt sätt". Och fortsatte i upptrappningen och skar av fingrar, händer och började kapa av armar. Sedan hade dem förstås huggit av mitt huvud och styckat min kropp. Om upptrappningen fortsatte kanske hällt bensin över mina rester och bränt dem. Kanske pissat på mitt lik om gärningsmännen fortsatte provocera varandra.

Det är så lätt att locka fram ondska och brutalitet inom människor. Att få en människa att genom grupptryck tänja på sina samvetesgränser och göra fruktansvärda dåd. Jag vet detta från egen erfarenhet efter att ha varit offret. Jag har sett sadismen och njutningen i mobbarnas ögon, hur de sedan drog med neutrala påtittare in i leken. Trappade upp varandras ondska till nya nivåer. Hade mobbingen skett i en annan miljö än skolans korridorer. T.ex. en mörk gränd eller bakom lås i en källare. Kan jag knappt ens visualisera vilka längder de hade kunnat tänkt sig gå med mig. Speciellt om de hade tortyrredskap och farliga vapen närliggandes.

Jag säger det igen. Så länge det finns människor måste det finnas våld och brutalitet. Jag ser det överallt, hela tiden. I alla olika samhällsklasser och åldersgrupper. Ett kollektiv som ställer sig mot en individ kan gå till fruktansvärda längder för att utöva sin makt och ondska riktad mot individen. Man blir fullkomligt våldtagen när man är i offrets situation. Det är därför jag fascineras av ocensurerat våld och händelser runt om världen. Varför jag söker upp det och måste analysera det och dela med mig av det. När jag såg halshuggningsvideorna och andra brutala filmklipp kände jag igen mig. Jag har blivit behandlad med samma förakt och brutalitet men i mildare grad. Men om tiden och platsen hade varit rätt så hade mobbarna kunnat trappa upp varandra till och med så långt att de hade kunnat mörda, stycka och skända mig också.

Det ligger i människans psykologi. Dess biologi. Så länge vi är andandes kött och ben kommer vi alltid att förtrycka varandra och rent av våldta varandra in i graven."

Svar: Det stämmer att människor i grupp kan drivas att göra fruktansvärda saker. Det har även visat i bland annat stanfordexperimentet (om du inte känner till det; studenter deltog frivilligt i ett experiment där de slumpmässigt delades in i fångar och fångvaktare - det visade sig att de snabbt anpassade sig till sina roller och fångvaktarna blev allt mer sadistiska mot fångarna).
Historiskt sett är det ganska uppenbart att det förhåller sig så, med tanke på vilka fruktansvärda förtryck ett fascistiskt styre har fått ett folk att utsätta en minoritet för - flera gånger.

Och det är fruktansvärt, vidrigt, och hjärtskärande att du och alla andra som behandlats illa skall ha behövt utstå det. Men det är också fantastiskt att det finns människor som tycker att det är fruktansvärt, vidrigt och hjärtskärande.

Jag förstår varför du är upprörd, men du får det att låta konstigare än jag tycker att det är. Det är klart at biologiskt liv kommer med våld och "barbariskt" beteende - hela ekosystem är beroende av det. Rovdjur måste döda för att överleva.

Människans utveckling må ha byggt till stor del på samarbete och empati, men vi har kvar reptilhjärnan och alla instinkter som är nödvändiga i ett liv i det vilda - och delar av det kanske är det besinningslösa våld vi måste klara av att utdela (mot tigrar, fiendestammar, etc).

Frågan är vad du egentligen får ut av att älta just de negativa aspekterna av den mänskliga arten. Hela problemet handlar egentligen av dehumanisering - om vi ser någon annan som mindre lika oss själva eller mindre värd (tex en fiende) har vi lättare att inte känna empati, och därför lättare att också begå övergrepp. Det är fruktansvärt att vi är så lättmanipulerade, på det viset (att soldater slutar se fiender som människor och därför struntar i vad som händer med dem, att barn på en skolgård gängar sig mot en avvikande individ helt utan respekt för dennes känslor), men vi vet ju vad det beror på och det går att motarbeta.

Man kan istället se det som fantastiskt att flera miljarder människor, på helt olika geografiska platser, med olika språk, kultur och hudfärg, kan komma så bra överens som vi trots allt gör. Om vi nu ändå skall plocka ut och granska psykologiska och biologiska funktioner hos människan - som finns där vare sig vi vill eller inte - så tycker jag att du skall ägna lite tid åt att förundras över hur otroligt det är tjuriga svenskar i regniga sverige kan sitta och gråta över de övergrepp som amerikanska soldater utsätter den afghanska befolkningen för. Eller förtvivlas över - och skicka bistånd till - de människor som förlorat sina hem i en tsunami i Thailand. Den mänskliga empatin är inte mindre underlig än vår brutalitet, och borde inte väga lättare i din bedömning av arten som helhet.

Det är naturligtvis fruktansvärt att du har fått utstå den behandling som du fått utstå, och jag tvivlar inte på att den var helt oförtjänad. Jag kan förstå varför du har svårt för att bara bortse från hur hemskt människor kan bete sig, och i en perfekt värld skulle det aldrig behöva hända. Någon. men jag tror som sagt inte att det hjälper dig om du bara fortsätter att leta efter ännu fler bevis på hur hemska människor är. Risken finns att det snarare färgar din världsbild mer negativt än vad som är rimligt.

Människor är brutala, onda, goda, empatiska, och väldigt bra på att hitta bevis för precis det de letar efter.
Petra

2014-02-02 @ 08:33:59
Postat av: hatedeathdestruction

Givetvis har du rätt i att man ska se två sidor av ett och samma mynt. Jag finner det bara tråkigt att människor inte ens verkar intresserade av att ta evolutionen till nästa steg. Att besegra reptilhjärnan och basinstinkterna. Jag håller på att läsa in mig mycket på det nu. Att besegra mina egna idiotiska och djuriska instinkter. För att uppnå ett högre kollektivt medvetande och fullkomlig godhet måste vi först bekämpa vår egoism och narcissism. Söka felen inom oss och kämpa otroligt hårt med att besegra dem. Att slåss emot de djuriska instinkterna (som är ondskefulla och barbariska).

Vi kan så jävla mycket bättre än det här. Jag vill se ett uppvaknande. Jag är trött på en värld av ignorans.

2014-02-05 @ 13:55:04
Postat av: AntonJek

Cabin beds Cot bed

2019-04-16 @ 11:43:47
URL: http://furniturestuff.co.uk/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0